Theresa May stemt tegen Internal Market Bill

22/09/2020
 
Voormalig Brits premier en nu Lagerhuislid Theresa May zal vandaag tegen de Internal Market Bill van haar opvolger Boris Johnson stemmen. Volgens May 'schendt de wet het vertrouwen in het Verenigd Koninkrijk'.
 
Met de Internal Market Bill anticipeert de regering Johnson op een eventuele harde Brexit. Als er geen handelsakkoord met de EU wordt gesloten, wil Johnson via de Internal Market Bill nieuwe regels vastleggen voor de goederenstromen tussen Noord-Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Daarmee tornt hij dan wel aan de eerder met de EU afgesloten Withdrawal Agreement dat bepaalt dat Noord-Ierland na de Brexit nog een aantal jaren de Europese handelsregels blijft volgen om te voorkomen dat er een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland ontstaat. 
 
Om de Internal Market Bill vandaag door het Britse Lagerhuis te krijgen, wil Johnson het parlement het recht geven om zich vooraf uit te spreken over het daadwerkelijk uitvoeren van de wet. May zie daar geen heil in. 'Voor de buitenwereld maakt het niet uit of een minister het internationale recht breekt of het parlement. Als de wet wordt aangenomen, verdwijnt onze reputatie als een land dat woord houdt.'
 
Labour zal tegen stemmen, de liberalen ook. Johnson heeft echter een comfortabele meerderheid in het Lagerhuis. Als zijn conservatieve partij in meerderheid voor stemt, is de Internal Market Bill een feit.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 22/09/2020 - ...