Het is weer tijd om het over de Brexit te hebben

15/06/2020
 
De Britse premier Boris Johnson, voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en Europees president Charles Michel spreken elkaar vandaag via een onlineverbinding. Onderwerp: de impasse in de besprekingen over een handelsakkoord tussen de EU en het VK. Dat akkoord moet er eind dit jaar zijn, maar voorlopig wijst niets erop dat dit ook gaat lukken.
 
De hoop is dat de leiders de besprekingen op de een of andere manier een boost kunnen geven. Naar verwachting zal ook dat tegenvallen. Wel wordt verwacht dat de besprekingen in de zomermaanden worden geïntensiveerd zodat eind oktober duidelijk moet zijn of een handelsakkoord tussen de twee blokken zo goed als rond is.
 
Grootste struikelblokken vooralsnog vormen de visserijrechten in de Britse en Europese wateren en de wens van de EU dat het VK dezelfde 'level playing-field regulations' hanteert als de EU. Oftewel in het Nederlands: dat het VK geen oneerlijke concurrentie gaat plegen ten opzichte van de EU op hun arbeidsmarkt en in hun export. 
 
Voorlopig is er op deze twee punten geen zicht op een overeenkomst. En er zijn nog veel meer zaken te regelen. Het goede nieuws in deze is dat het VK eind deze maand niet zal weglopen van de onderhandelingstafel. Dat had gekund, want eind juni is voor de Britten een eerste deadline. De tweede deadline ligt op 31 oktober. Dan moet er volgens de EU zo goed als een akkoord zijn gesloten om het voor 31 december daadwerkelijk wettelijk van kracht te laten zijn. 31 December is de uiterste deadline van Boris Johnson. Hij wil wat er ook gebeurt dit jaar definitief uit de EU stappen. Met een nieuw handelsakkoord of via alsnog een harde Brexit. 
 
Wat het gaat worden, weet niemand. EU-onderhandelaar Michel Barnier toonde zich vorige week uiterst pessimistisch, maar dat kan tactiek zijn om de Britten meer tot actie te bewegen. Het wordt naar alle waarschijnlijkheid een hete zomer en herfst wat de toekomst tussen de EU en het VK betreft met voorlopig veel onduidelijkheid. Ondernemers aan beide kanten van het kanaal blijven dus ook nog maanden in onzekerheid.  
 
Copyright tekst: Johan Peters, 15/06/2020 - ...
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft