EU en VK naderen elkaar inzake visserij

02/11/2020
 
De visserij is één van de grote struikelblokken tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk in hun onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord na de Brexit. De financiële website Bloomberg meldt dat de twee partijen elkaar dit weekend dicht zijn genaderd tot een akkoord inzake de visserij.
 
De Britten willen 'de zeggenschap over hun zee terug'. De EU vraagt voldoende garanties dat ook de Europese vissers kunnen blijven vissen in de Britse wateren. Een volledige oplossing is nog niet in zicht. Beide partijen zouden nu een tussenoplossing prefereren. Het VK krijgt inderdaad de zeggenschap over de Britse wateren terug, waardoor Britse vissers meer vis kunnen vangen dan toen het VK EU-lid was. Daartegenover staat volgens EU-diplomaten dat een besluit over de exacte quota's die de Europese vissers in Britse wateren mogen vangen later wordt genomen. Ze zouden voorlopig dan nog op de oude voet verder kunnen gaan. De Franse minister van Europese Zaken, Clement Beaune, zei zondag voor de BBC dat het mogelijk is zo'n visserij deal te sluiten dat rekening houdt met de belangen van beide kanten. Het is vooral Frankrijk dat hard heeft ingezet op een goede deal met de Britten inzake visserij.
 
Mochten de Europese en Britse onderhandelaars elkaar inderdaad vinden op het punt van de visserij, is er nog niet direct een volledig handelsakkoord. Op andere punten blijven de meningsverschillen voorlopig onopgelost, zoals dat over het level playing field. De komende dagen wordt verder onderhandeld. De nieuwe deadline voor een alomvattende handelsovereenkomst is half november.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 02/11/2020 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft