Post-Brexit onderhandelingen zitten nog steeds muurvast

05/06/2020
 
Een nieuwe ronde onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk na de Brexit heeft de afgelopen dagen opnieuw geen vooruitgang gebracht. EU-onderhandelaar Michel Barnier is somber gestemd en beschuldigt de Britten ervan terug te komen op eind 2019 gedane toezeggingen.
 
Tijdens een persconferentie vrijdagmiddag zei Barnier dat er totaal geen vooruitgang zit in de gesprekken. Zijn Britse tegenspeler David Frost was meer positief gestemd en had het over een positieve toon en de Britse bereidheid om tot een positieve uitkomst te komen. Deze maand staan er geen gesprekken tussen beide onderhandelingsteams meer op de agenda. Wel ontmoet premier Boris Johnson de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen later deze maand. De hoop is nu op dat gesprek gevestigd. Immers voor eind juni moeten de Britten laten weten of en hoe ze verder willen onderhandelen over een nieuw handelsverdrag tussen de EU en het VK. Een nieuw verdrag is noodzakelijk aangezien de Britten de EU formeel 31 januari dit jaar hebben verlaten.
 
Het nieuwe handelsverdrag moet voor 31 december een feit zijn, maar de Britten kunnen verzoeken die deadline met maximaal twee jaar op te rekken. Dat moeten ze dan voor 30 juni doen. De EU is ertoe bereid, maar premier Johnson heeft altijd gezegd dat hij dat niet wil. Hij wil op 31 december klaar zijn met de EU. Of met een nieuw handelsverdrag of alsnog via een harde Brexit.
 
Het belangrijkste agendapunt in de gesprekken van de afgelopen dagen was de visserij. Veel Europese landen mogen nu vissen in Britse wateren. De EU ziet dit graag zo blijven. De Britten willen Europese vissers echter ieder jaar opnieuw toestemming daarvoor kunnen geven (of niet) via onderhandelingen.  
 
Copyright tekst: Johan Peters, 05/06/2020 - ...
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft