Europese Commissie gaat niet akkoord met Belgisch steunplan voor Brussels Airlines

27/05/2020
 
Waar moederbedrijf Lufthansa reeds is gered met een lening van 9 miljard euro door de Duitse regering zijn er problemen gerezen bij het Belgische reddingsplan voor dochter Brussels Airlines. De Europese Commissie gaat niet akkoord met de wijze van financiering in ruil voor zeggenschap van de regering in de onderneming, zo meldt De Tijd.
 
Het probleem zit hem niet in het feit dat de Belgische regering een belang wil nemen in Brussels Airlines om te zien of haar geld wel goed wordt besteed. De Duitse regering neemt immers een belang van 20% in Lufthansa met hetzelfde doel en daar heeft de Europese Commissie geen bezwaren tegen. Het gaat om een stille participatie zonder stemrecht. 
 
Het Belgische reddingsplan zit financieel echter anders in elkaar. De regering Wilmès wil financieel voordelige voorwaarden aanbieden, zoals een lage rente op winstbewijzen of converteerbare leningen. Volgens de regels die de Europese Commissie hanteert, moet staatssteun tijdelijk zijn (maximaal zes jaar) en mag er geen verstorend markteffect optreden. Dit zou bij het Belgische reddingsplan wel het geval zijn. 
 
België wil hoe dan ook een belang in Brussels Airlines nemen om er zeker van te zijn dat Lufthansa het beloofde toekomstperspectief voor de dochter nakomt. Voorlopig wacht de regering Wilmès eerst af met welke deal de Oostenrijkse regering komt om de Oostenrijkse tak van Lufthansa, Austrian Airlines, te redden. Verder voert de regering Wilmès overleg met de Europese Commissie om te zien wat wel mogelijk en toegestaan is aan financiële steunverlening voor Brussels Airlines in ruil voor een belang in de onderneming. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/05/2020 - ...
 

       Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft