Russen trekken zich terug uit Bulgaars vastgoed

06/01/2021
 
Bulgaars vastgoed was jarenlang in trek bij Russische investeerders, maar de laatste tijd verkopen steeds meer Russen hun vastgoed. Vooral langs de Bulgaarse kust aan de Zwarte Zee staan veel winkels en appartementsgebouwen te koop. De Bulgaarse makelaars hoeven niet te vrezen dat dit al te lang duurt. Het zijn de Bulgaren zelf die nu de meeste interesse erin tonen.
 
In de Bulgaarse havenstad Burgas staan momenteel vooral veel restaurants, hotels en winkels te koop. Daar zijn nog niet direct kopers voor. Anders ligt dat bij de appartementen in bijvoorbeeld Pomorie. Daar staat 90% van de appartementen te koop. De burgemeester van de plaats heeft echter goede hoop dat deze situatie snel verandert. Zijn stad heeft dan ook vele troeven. Uiteraard het strand en de zon, maar ook een speciale troef: genezende modder.
 
De reden voor het Russische vertrek uit Bulgaars vastgoed ligt niet bij de coronapandemie, maar bij de economische situatie in Rusland. Sommige Russische vastgoedinvesteerders hebben leningen afgesloten om in Bulgarije te kunnen investeren en bemerken nu dat die investeringen voor hen verlieslatend zijn. Wie moeten dan in het achtergelaten gat springen? Andere buitenlandse investeerders laten zich nog maar mondjesmaat zien langs de Bulgaarse kust. Het zijn vooral de Bulgaren zelf die interesse tonen in de leegstaande appartementscomplexen in de hoop deze in de toekomst te kunnen verhuren. Zij beschouwen investeren in vastgoed als een winstgevende bezigheid met het oog op de invoering van de euro in Bulgarije die normaal gesproken binnen enkele jaren moet plaatsvinden.     
 
Copyright tekst: Johan Peters, 06/01/2021 - ...