Bulgarije voldoet nog niet aan alle vereisten voor invoering euro

02/06/2022
 
In het Convergentie Rapport 2022 dat de Europese Commissie gisteren publiceerde, staat voor zeven EU-lidstaten opgesomd of ze voldoen aan de voorwaarden voor invoering van de euro als betaalmiddel. Alleen Kroatië blijkt aan alle voorwaarden te voldoen en kan de euro vanaf 2023 invoeren. Onder andere Bulgarije heeft nog huiswerk te verrichten. 
 
De zeven in het rapport genoemde landen zijn naast Kroatië en Bulgarije: Republiek Tsjechïë, Hongarije, Roemenië, Polen en Zweden. Alle landen die de euro nog willen invoeren (Denemarken zal nooit meedoen, is in 1992 bepaald) moeten voldoen aan dezelfde voorwaarden. Deze zijn: de wetgeving moet erop afgestemd zijn, er moet sprake zijn van prijsstabiliteit, de publieke financiën moeten op orde zijn, het wisselkoerscriterium, convergentie van de lange termijn rentetarieven. Bulgarije, dat de euro in 2024 wil invoeren, scoort slecht op het punt van prijsstabiliteit. Overigens gaan er in Bulgarije steeds meer stemmen op om de gewenste invoeringsdatum uit te stellen, omdat het land ook om andere redenen niet klaar zou zijn voor de euro. Veel politici vrezen een verslechtering van de economie en wijzen daarbij naar de oorlog tussen Rusland en Oekraïne die nu al zorgt voor prijsstijgingen in het armste land binnen de EU.
 
Het gehele rapport van de Europese Commissie valt als PDF te lezen. Voor een korte samenvatting met de nadruk op Bulgarije kun  je terecht bij Novinite
 
Copyright tekst: Johan Peters, 02/06/2022 - ...