Bulgaren verdeeld over invoering euro

28/12/2021
 
Waar de Roemenen pas in 2029 verwachten de euro als betaalmiddel in te voeren, liggen de Bulgaarse buren op schema voor invoering van de euro in 2024. Maar niet iedere Bulgaar staat daar onverdeeld positief tegenover.
 
Bulgarije zit in de wachtkamer om de euro vanaf 2024 in te voeren. Het armste land van Europa voldoet aan alle technische voorwaarden en heeft de inflatie onder controle. De nieuwe minister van Financiën, Assen Vassilev, verwacht dat er wel nog werk aan de winkel is maar dat het gaat lukken. De Bulgaarse burgers zijn echter verdeeld over de euro. Sommige ondernemers juichen het toe vanwege het vergemakkelijken van het betalingsverkeer met het buitenland. Jan met de pet is dan weer bang voor hogere prijzen na invoering. 
 
Wat kan er nog fout gaan? De EU heeft zorgen over de hoge mate van corruptie in het land en de mogelijkheden tot witwassen. De nieuwe Bulgaarse regering zegt juist tegen deze misstanden te gaan strijden, maar moet de overige landen die de euro voeren daar zien van te overtuigen. Minister Assen Vassilev moet dus op twee fronten scepticisme te lijf. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 28/12/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft