Bulgaarse premier stelt grondwetswijziging voor, tegenstanders zien er niets in

18/08/2020
 
De Bulgaarse premier Boyko Borissov heeft een grondwetswijziging voorgesteld om tegemoet te komen aan de eisen van de demonstranten die nu al 40 dagen op rij tegen zijn regering protesteren. Dat voorstel kan op weinig bijval rekenen. President Rumen Radev (foto) riep tijdens een toespraak voor betogers in Varna op hier niet mee akkoord te gaan.
 
Volgens Borissov kan een nieuwe grondwet ervoor zorgen dat er recht wordt gesproken en de regering op haar best kan werken. Zo stelt hij voor het parlement te verkleinen van 240 naar 120 parlementariërs en het mandaat van de openbaar aanklager te verkorten. Om een grondwetswijziging mogelijk te maken, wil Borissov een Grote Nationale Vergadering bijeenroepen, wat voor het eerst sinds 1991 weer het geval zou zijn.
 
Critici van Borissov denken dat hij met zijn voorstel alleen maar tijd wil rekken tot voorjaar 2021. Dan staan sowieso parlementsverkiezingen op stapel. Juristen hebben daarnaast bedenkingen bij enkele van zijn voorstellen inzake hervorming van het justitiële apparaat. President Radev wil af van Borissov. In Varna zei hij dat Borissov 'het land de afgelopen tien jaar naar de afgrond heeft gebracht en nu de opportuniteit wil om daarmee verder te gaan. Hij wil het hele land gijzelen voor zijn eigen overleving. De enige uitweg uit deze crisis is het aftreden van de regering.'
 
Copyright tekst: Johan Peters, 18/08/2020 - ...