Bulgarije en Noord-MacedoniŽ hopen op doorbraak in hun geschil

17/06/2021
 
Een delegatie uit Noord-Macedonië - bestaande uit de president, de premier en de minister van Buitenlandse Zaken - bezoekt vandaag hun collega's in Bulgarije. De landen hopen de impasse te doorbreken rond de Bulgaarse blokkade inzake de start van de toetredingsbesprekingen van Noord-Macedonië tot de EU.
 
Bulgarije sprak eind 2020 zijn veto uit tegen de start ervan, omdat Bulgarije en Noord-Macedonië het niet eens kunnen worden over de oplossing van een aantal geschilpunten over het gezamenlijke verleden en de cultuur. Zo claimt Bulgarije dat de Noord-Macedoniërs een Bulgaars dialect spreken en geen eigen taal. Verder is er onenigheid over een gezamenlijke nationale held uit de 19e eeuw.
 
Wat de verhoopte doorbraak die beide delegaties vandaag hopen te bereiken precies inhoudt, is niet duidelijk. Zowel aan Noord-Macedonische kant als aan Bulgaarse kant houdt men de lippen op elkaar. Wel is zeker dat een eventuele doorbraak niet betekent dat de toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonië nu alsnog direct van start kunnen gaan. De Bulgaarse regering onder leiding van Stefan Yanev is slechts een tijdelijke overgangsregering zonder macht in het parlement. Op 11 juli zijn er nieuwe verkiezingen. Pas daarna kan het nieuw gekozen parlement stemmen over eventueel te beginnen toetredingsonderhandelingen door de Europese Commissie. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/06/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft