Bulgarije verlangt einde discriminatie Bulgaren in Noord-Macedonië

28/07/2021
 
De onderhandelingsgesprekken over toetreding van Noord-Macedonië tot de EU zijn nog steeds niet gestart. Bulgarije blijft dwarsliggen. Naast culturele en historische onenigheden die Bulgarije daarvoor aandraagt, uitte de Bulgaarse president Rumen Radev op bezoek in Wenen nog een heikel punt in de relatie: de discriminatie van Bulgaren in Noord-Macedonië.
 
Het verhaal is inmiddels bekend. De EU wil toetredingsonderhandelingen starten met Albanië en Noord-Macedonië. Daartoe moeten alle huidige 27 lidstaten toestemming geven. In het geval van Albanië is dat gebeurd, maar Bulgarije blijft weigeren toestemming te geven bij Noord-Macedonië. Terwijl de twee landen zoveel met elkaar gemeen hebben. Daarin zit hem ook tegelijkertijd het probleem.
 
Bulgarije en Noord-Macedonië worden het maar niet eens over de gezamenlijke geschiedenis en de taal. Volgens Bulgarije spreken de Noord-Macedoniërs een Bulgaars dialect. De Noord-Macedoniërs zien dat anders. Jarenlange besprekingen in commissies hebben de uiteenliggende standpunten niet dichter tot elkaar gebracht.
 
Tijdens zijn bezoek aan zijn Oostenrijkse collega Alexander van der Bellen kwam de Bulgaarse president Rumen Radev met nog een obstakel. Noord-Macedonië moet eerst een einde maken aan de discriminatie van inwoners met de Bulgaarse nationaliteit. Zij zijn niet als volwaardige inwoners vermeld in de grondwet. Het gaat daarbij om zo'n 100.000 mensen. Albanië heeft de Bulgaarse minderheid drie jaar geleden wel erkend als bevolkingsgroep. Volgens de premier van Noord-Macedonië, Zoran Zaev, is zijn land zeker bereid tot erkenning van de Bulgaarse minderheid. Dit zou echter pas mogelijk zijn vlak voor toetreding tot de EU.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 28/07/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft