Bulgaars standpunt inzake toetreding Noord-MacedoniŽ tot EU verandert niet

12/01/2022
 
Afgelopen maandag herhaalde Bulgaars president Ruman Radev nog maar eens dat Bulgarije voorlopig niet bereid is groen licht te geven voor het starten van toetredingsonderhandelingen tussen de EU en Noord-Macedonië. Hij wil wel de onderhandelingen met de Noord-Macedonische buren over hun geschilpunten voortzetten.
 
Noord-Macedonië en Albanië zitten nu al zo'n twee jaar in de wachtkamer om toetredingsgesprekken te beginnen met de Europese Unie. De landen voldoen formeel aan alle voorwaarden. Bulgarije heeft geen probleem met de gesprekken met Albanië, maar in het geval van Noord-Macedonië liggen de kaarten anders. Bulgarije en Noord-Macedonië delen een gemeenschappelijk verleden en de talen lijken ook sterk op elkaar. Juist op deze twee punten liggen de landen al jaren in de clinch met elkaar en dat blijft leiden tot een Bulgaars veto inzake de start van de toetredingsonderhandelingen. 
 
Met het aantreden van de nieuwe Bulgaarse regering in december was er hoop dat de twee kibbelende landen hun meningsverschillen zouden bijleggen. Dat lijkt vooralsnog niet het geval. Bulgaars premier Kiril Petkov pleit weliswaar voor meer samenwerking op economisch gebied, maar president Radev blijft de harde lijn volgen. Hij wil eerst toezeggingen van Noord-Macedonië over de positie van de Bulgaren en het Bulgaars in het land. Hij stelt daarbij geen deadlines en streeft in plaats daarvan naar het behalen van 'realistische doelen' via onderhandelingen.
 
Op dinsdag 18 januari zou premier Petkov voor het eerst naar Skopje afreizen. Die datum is echter onzeker geworden doordat hij in quarantaine moest na een hoogrisicocontact.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 12/01/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft