Verzet in Noord-Macenonië tegen Frans voorstel

0507/2022
 
De Fransen hoopten vorige week eindelijk de impasse rond de start van de toetredingsonderhandelingen tussen Albanië en Noord-Macedonië en de EU te hebben doorbroken, nadat het Bulgaarse parlement de Bulgaarse boycot inzake Noord-Macedonië ophief. De Bulgaren stemden toen in met een Frans voorstel om de geschillen tussen Bulgarije en Noord-Macedonië op te lossen door te blijven onderhandelen tijdens de toetredingsgesprekken. In Noord-Macedonië is men echter nog niet zover.
 
Zoals bekend liggen buurlanden Bulgarije en Noord-Macedonië met elkaar overhoop rondom hun gezamenlijke geschiedenis en taal. Zo claimt Bulgarije dat de inwoners van Noord-Macedonië een Bulgaars dialect spreken. Een ander geschilpunt is de Bulgaarse bewering dat de Bulgaarse minderheid in het buurland wordt gediscrimineerd. Het Franse voorstel lijkt in te houden dat de voortgang in de onderhandelingen tussen Bulgarije en Noord-Macedonië over deze geschilpunten onderdeel gaat uitmaken van de jaarlijkse evaluatie inzake de voortgang van de toetredingsbesprekingen tussen Noord-Macedonië en de EU. En dat valt bij velen in Noord-Macedonië verkeerd.
 
Binnen de regeringscoalitie van premier Dimitar Kovacevski zijn de kleine coalitiepartijen niet van zins hem zomaar het groene licht te geven. Onder andere de oppositie, de orthodoxe kerk en de Academy of Sciences and Arts zijn ook tegen. In de hoofdstad Skopje vonden afgelopen weekend demonstraties plaats. De premier verdedigt het Franse voorstel met te zeggen dat de belangrijkste eisen van het land, die rond taal en identiteit, in het Franse voorstel gewaarborgd zijn. Hij beloofde overleg met de president, de oppositie, het parlement en maatschappelijke organisaties. De president lijkt er vooralsnog neutraal in te staan.
 
Overigens is het Franse voorstel slechts een ontwerpvoorstel. Het moet nog in een definitieve tekst worden gegoten. Ondertussen is het Franse EU-voorzitterschap al afgelopen en hebben de Tsjechen dat stokje overgenomen. Het is dus onder Tsjechisch voorzitterschap dat de toetredingsonderhandelingen van de EU met Noord-Mqacedonië en Albanië, die gelijktijdig moeten starten, op gang getrokken gaan worden. Of niet ...
 
Copyright tekst: Johan Peters, 05/07/2022 - ...
 


        
Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft