Update ontwikkelingen in Bulgarije en Polen

17/07/2020
 
Ondanks het feit dat de Bulgaarse premier Boyko Borissov deze week drie ministers de wacht  heeft aangezegd - die van Financiën, Binnenlandse Zaken en Economie - en er nog meer wijzigingen zullen volgen, blijven de Bulgaren op straat komen om te protesteren tegen Borissov. Hijzelf denkt namelijk niet aan aftreden.
 
Volgens Borissov is hij de juiste man om Bulgarije economisch weer op het goede spoor te krijgen na de impact van het coronavirus. Een impact die overigens nog lang niet voorbij is. Integendeel. De laatste dagen stijgt het aantal nieuwe besmettingen met nieuwe dagelijkse records. Op donderdag 16 juli noteerde Bulgarije 267 nieuwe besmettingen. 
 
Borissov zit vrijdag en zaterdag in Brussel voor de EU-top inzake het herstelfonds en de meerjarenbegroting. Wanneer de politieke werkweek in Bulgarije voor hem op maandag weer begint, mag hij zich verwachten aan een motie van wantrouwen, ingediend door de socialistische oppositie. De bekende Bulgaarse advocaat Nikolay Hadjigenov, een van de drijvende krachten achter de demonstraties, zegt ondertussen dat hij net zolang daarmee doorgaat totdat Borissov is opgestapt. Hij zinspeelt op het platleggen van de Bulgaarse economie via een nationale staking
 
Polen 
In Polen is de grootste oppositiepartij, de Civic Coalition, naar het Hooggerechtshof gestapt om de uitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag officieel aan te vechten. De huidige conservatieve president Andrzej Duda won die verkiezingen met een miniem verschil van zijn liberale uitdager Rafal Trzaskowski. 
 
Volgens de Civic Coalition zijn de verkiezingen niet eerlijk verlopen. Het wijst erop dat de publieke media zich vooraf achter Duda opstelden en ook overheidsinstanties zouden bevooroordeeld zijn geweest. Civic Coalition claimt verder al 2.000 klachten van Poolse burgers hierover te hebben ontvangen.
 
De zaak ligt nu bij de Kamer van Buitengewone Controle en Publieke Zaken van het Hooggerechtshof. Deze Kamer is recent in het leven geroepen door de regerende conservatieve partij PIS die president Duda steunt. De rechters van de Kamer worden door de Europese Commissie en het Europees Gerechtshof niet als onafhankelijk beschouwd. Toch wil dit niet zeggen dat de zaak van Civil Coalition geen kans maakt. Toen de oppositie tijdens de parlementsverkiezingen van 2019 nipt een meerderheid in de senaat verwierf, probeerde PIS deze uitslag via dezelfde Kamer aan te vechten. Tevergeefs. Een uitspraak inzake de uitslag over de presidentsverkiezingen moet binnen de 14 dagen vanaf nu volgen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/07/2020 - ...
 

Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft