Bulgaarse regering moet verder als minderheid na vertrek 'There's Such a People'

09/06/2022
 
De Bulgaarse regering onder leiding van premier Kiril Petkov is haar meerderheid in het parlement kwijt nu een van de coalitiepartners, There's Such a People, eruit is gestapt. De partij is het oneens met de, naar men zegt, op handen zijnde opheffing van de boycot inzake toetredingsbesprekingen van Noord-Maacedonië met de EU en het gevoerde economische beleid. 
 
Zoals al vele keren op deze site bericht, is Bulgarije de enige EU-lidstaat die het begin van toetredingsonderhandelingen van Noord-Macedonië met de EU boycot. Dit vanwege meningsverschillen over historische en linguïstische banden tussen de twee buurlanden. Premier Petkov heeft vanaf het begin van zijn aantreden gepleit die boycot op te heffen, wanneer de twee landen na gezamenlijk overleg tot (een begin van) overeenstemming van de geschilpunten komen. Of dat moment nu al is aangebroken, is onduidelijk. Feit is dat EU-voorzitter Frankrijk eerder deze week liet weten zich actief met de kwestie te bemoeien. Volgens de leider van There's Such a People, Slavi Trifonov, trekt Petkov samen met zijn vicepremier zijn eigen plan in deze. Dat terwijl de minister van Buitenlandse Zaken lid is van There's Such a People. 
 
Een andere doorn in het oog van Slavi Trifonov is het economische beleid van de regering. Hij claimt dat miljarden euro's aan EU-fondsen en uit het staatsbudget zijn uitgegeven zonder transparantie over waar dat geld naartoe is gegaan. Dat zou een gevaar voor een bankroet van Bulgarije inhouden.
 
Petkov ontkent alle aantijgingen en zegt verder te gaan als leider van een minderheidsregering. Die bestaat dan nog uit drie partijen. Naast zijn We Continue the Change zijn dat de Bulgarian Socialist Party en Democratic Bulgaria.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 09/06/2022 - ...