Bulgaren en Russen op diplomatieke voet van oorlog

29/06/2022
 
Gisteravond maakte de Bulgaarse demissionaire premier Kiril Petkov bekend dat zijn land 70 van de in totaal 114 aanwezige Russische diplomaten uitwijst. Zij moeten uiterlijk zondag vertrokken zijn. Het is de voorlopige climax van de opgelopen spanningen tussen de landen sinds de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari begon. 
 
De diplomaten worden beschuldigd van spionage. Als gevolg van hun uitzetting zullen de Russische consulaten in Bulgarije sluiten. Dat betekent dat de Russische burgers in Bulgarije er niet meer terechtkunnen voor bijvoorbeeld reisdocumenten. Zover mij nu bekend, blijft de Russische ambassade in de hoofdstad Sofia (foto) wel gewoon open en de Russische ambassadeur, Eleonora Mitrofanova, op haar post. Dat staat garant voor voortdurende spanningen, want Petkov en Eleonora Mitrofanova zijn niet elkaars vrienden. Toen zijn regering vorige week een vertrouwensstemming in het parlement verloor, zei Petkov dat dit onder andere aan Mitrofanova te danken was. Hij verwijt Mitrofanova inmenging in binnenlandse aangelegenheden.
 
Het volgende diplomatieke geschil is al in de maak. Afgelopen maandag lanceerde de Russische ambassade in Sofia een Facebookpagina waarop Bulgaren geld kunnen doneren voor de Russische 'speciale operatie' in Oekraïne. De Bulgaarse politiek heeft erop gereageerd bij monde van de demissionaire minister van e-Government Bozhidar Bozhanov. Hij heeft Meta, het moederbedrijf van Facebook, gevraagd naar de pagina te kijken en eventueel maatregelen te nemen. Op woensdagmorgen 29 juni is de pagina nog online.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 29/06/2022 - ...
 

         Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft