Bulgaren worstelen met Bevrijdingsdag 3 maart vanwege Russische connectie

04/03/2022
 
Op 3 maart 1878 versloeg het leger van het Russische Rijk het leger van het Ottomaanse Rijk in de Russisch-Turkse Oorlog (1877-1878). Dit leidde tot de vestiging van een onafhankelijke Bulgaarse staat. Zo leren de Bulgaarse geschiedenisboeken. Nu Rusland een nietsontziende oorlog voert tegen Oekraïne zitten de Bulgaren met deze geschiedenis in hun maag. Velen riepen gisteren op de viering van 3 maart voortaan te schrappen. 
 
Doorheen de gehele 20ste en 21ste eeuw hebben de Bulgaren een gecompliceerde verhouding gehad met de grote buur. Decennialang lag Bulgarije in de Russische communistische invloedssfeer. Anno 2022 is een aanzienlijk deel van de Bulgaren nog steeds pro-Russisch, al neemt dat percentage wel snel af door de huidige ontwikkelingen. In een peiling op 1 maart jl. zei 32% van de Bulgaren in te stemmen met het beleid van de Russische president Poetin. Twee jaar geleden, maart 2020, was dit nog 58% van de Bulgaarse bevolking.
 
Veel Bulgaren kwamen gisteren de straat op om tegen de oorlog in Oekraïne te demonstreren (foto boven). Tegelijkertijd vonden er ook pro-Poetin demonstraties plaats. In opinierubrieken en op internet riepen vooraanstaande Bulgaarse historici en commentatoren op 3 maart voortaan als feestdag, ingesteld door het communistische regime in 1978, te schrappen. Er zijn alternatieven. Bijvoorbeeld 6 september, de Dag van de Eenwording. Op 6 september 1885 werden de Ottomaanse provincie Oost- Roemelië en het vorstendom Bulgarije eengemaakt.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/03/2022 - ...