Bulgarije zet twee Russische diplomaten het land uit na oprollen spionagenetwerk

23/03/2021
 
Afgelopen vrijdag maakte de Bulgaarse hoofdaanklager bekend dat een Russisch spionagenetwerk was opgerold met de arrestatie van zes personen. Als vervolgreactie op dit spionagenetwerk heeft de Bulgaarse regering nu de eerste en de tweede secretaris van de Russische ambassade gesommeerd het land binnen 72 uur te verlaten.
 
Het opgerolde spionagenetwerk zou geheime informatie over NAVO activiteiten en EU aangelegenheden hebben doorgespeeld aan Rusland. Sommige leden van het netwerk bekleedden functies binnen de Bulgaarse defensie, zoals de hoofdverdachte die als bijnaam 'The Resident' heeft gekregen. Hij is getrouwd met een Russische die ook de Bulgaarse nationaliteit bezit. Ook zij behoorde tot de groep die nu is gearresteerd. De groep zou al in het vizier van de Bulgaarse inlichtingendienst zijn geweest nog voordat zij echt actief werd.
 
Het is niet de eerste keer dat Bulgarije het buurland Rusland beschuldigt van spionage. Ook in 2020 en 2019 wees Bulgarije om die reden al Russische diplomaten het land uit. Rusland ontkent de recente beschuldigingen en zegt dat de actie van de Bulgaarse regering 'niet bijdraagt aan een constructieve dialoog tussen Bulgarije en Rusland'.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 23/03/2021 - ...
 

     Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft