Burgemeesters Boedapest en Warschau vragen EU rechtstreeks geld aan hen ter beschikking te stellen

08/12/2020
 
De Hongaarse en Poolse regeringsleiders hebben nog tot vanavond de tijd om hun veto tegen de Europese meerjarenbegroting en het Herstelfonds in te trekken. Doen ze dat niet, dan kunnen ze het voor hun land beschikbare geld uit het Herstelfonds vergeten.  De burgemeesters van Warschau en Boedapest zien de bui al hangen en vragen de EU rechtstreeks geld naar hun steden over te maken.
 
Zowel de burgemeester van Warschau als zijn collega uit Boedapest zijn liberale politici. Samen met hun collega's in Praag en Bratislava stichtten ze in 2019 de Pact of Free Cities als reactie op het veelal negatieve EU-sentiment dat hun regeringen laten horen. De burgemeesters van Warschau en Boedapest vragen nu in een brief aan de verschillende EU-instituties om in het geval van een Hongaars en/of Pools veto het geld rechtstreeks over te maken aan Hongaarse en Poolse steden en gemeenten. De brief is mede ondertekend door 250 steden en gemeenten in Polen en Hongarije.
 
In de brief schrijven de ondertekenaars dat het veto niet de gevoelens van de burgers verwoordt. 'De Hongaarse en Poolse overheden zijn in oorlog met hun bondgenoten, met de EU en met hun eigen gemeenten', zegt de burgemeester van Boedapest.
 
Het is nu al mogelijk voor de EU om rechtstreeks geld over te maken naar afzonderlijke steden en gemeenten. Dit gaat om 5 tot 7% van het totale budget in EU-fondsen. Warschau en Boedapest willen echter proberen meer geld te krijgen, uit het Herstelfonds, omdat het juist de steden zijn die kunnen bijdragen aan doelen als vermindering van de klimaatopwarming. Bovendien worden de steden ook het hardst getroffen door de terugval van het toerisme.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 08/12/2020 - ...
 

Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft