Busongeluk Bulgarije mogelijk veroorzaakt door menselijke fout in combinatie met technisch probleem

23/11/2021
 
Het busongeluk in Bulgarije dat vannacht aan 46 mensen het leven kostte, is waarschijnlijk het gevolg van een menselijke fout in combinatie met een technisch mankement. Dit zegt Bogdan Milchev van het Bulgaarse Instituut voor Verkeersveiligheid. Hij klaagt wel de slechte wegmarkering op Bulgaarse wegen aan.
 
De verongelukte bus maakte onderdeel uit van vier bussen van een Noord-Macedonische toeristsche onderneming die op weg waren naar Istanboel. In de bussen zaten voornamelijk jongeren die waarschijnlijk terugkeerden van een trip. De Gazet van Antwerpen weet te melden dat een van de passagiers in de verongelukte bus de Belgische nationaliteit heeft.
 
De betreffende bus vatte afgelopen nacht om 03:00 uur vlam op de Struma snelweg nabij het plaatsje Bosnek. Zeven passagiers zouden het ongeluk hebben overleefd en verkeren niet in levensgevaar. De overige 46 zijn gestorven in de vlammen. Dat zegt de eerder aangehaalde Bodgan Milchev. Volgens hem zijn de dodelijke slachtoffers niet het gevolg van een mogelijke crash. 'Zelfs als de bus ergens op zou zijn gebotst, had deze normaal niet in brand mogen vliegen.'
 
Milchev klaagt in zijn reactie wel de slechte wegmarkering op Bulgaarse snelwegen aan. Die voldoet volgens hem niet aan de Europese vereisten inzake lichtreflectie. Het gevolg daarvan is volgens Milchev dat bestuurders sneller gespannen en vermoeid raken tijdens het rijden, met dus een grotere kans op ongelukken. Het probleem is bekend bij de Bulgaarse regeringsverantwoordelijken, maar opeenvolgende regeringen hebben het probleem volgens Milchev links laten liggen.
 
Meer over het ongeluk en de politieke reacties daarop in Bulgarije vind je bij Novinite. Dit is het artikel van de Gazet van Antwerpen met daarin melding over het dodelijke Belgische slachtoffer.  
 
Copyright tekst: Johan Peters, 23/11/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft