Europese luchthavens vrezen chaos door invoering Europees Coronacertificaat

29/06/2021
 
Vanaf 1 juli kunnen volledig gevaccineerde of negatief geteste Europeanen binnen Europa op reis met hun Coronacertificaat. De Europese luchthavens en luchtvaartmaatschappijen zijn er niet gerust op en voorspellen chaos.
 
De chaos zou kunnen ontstaan doordat er geen eenduidig Europees systeem is uitgedokterd om de QR-code op het Coronacertificaat te ontcijferen. Met die QR-cide kan een reiziger aantonen dat hij/zij volledig is gevaccineerd of heel recent nog een negatieve coronatest heeft afgelegd. Het uitlezen van de code zal echter niet eenduidig gebeuren. Ieder land kan dat op zijn eigen manier doen en je hoeft je certificaat alleen bij vertrek te laten verifiëren. In potentie kan het dus zo zijn dat als je vanuit Nederland of België naar Spanje vliegt en weer terug de check in Nederland/België anders verloopt dan in Spanje. 
 
De luchthavens en luchtvaartmaatschappijen vrezen hierdoor dat reizigers veel meer tijd kwijt gaan zijn aan het inchecken en aan boord gaan. Waar dit voor corona zo'n 1 1/2 uur maximaal in beslag nam, is dat nu al verdubbeld. Met de check van het Coronacertificaat zou het zelfs vijf tot zes uur in beslag kunnen nemen voordat je eindelijk in het vliegtuig zit. 
 
De Europese Commissie is zich bewust van de zorgen van de sector en heeft richtlijnen uitgevaardigd voor lidstaten om dubbele checkmaatregelen en daardoor extra lange wachtrijen te voorkomen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 29/06/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft