Charles Michel: 'VK moet soevereine keuzes maken inzake Brexit'

21/10/2020
 
Archieffoto
 
De EU en het Verenigd Koninkrijk staan in veel dossiers nog steeds pal tegenover elkaar inzake een ordelijk vertrek van het VK uit de EU. Volgens Europees president Charles Michel is het aan het VK om 'soevereine keuzes te maken die de toegang tot de Europese interne markt zullen bepalen'. Dat zei Michel vanochtend tegen het Europees Parlement.
 
'De tijd is nog maar kort. Wij staan 24/7 klaar om te onderhandelen. Over alle onderwerpen, over wetteksten. Het VK moet een besluit nemen en dat is hun vrije en soevereine keuze', aldus Michel. Volgens Michel zijn de 27 EU-lidstaten gereed voor de gevolgen van een harde Brexit, mocht het daartoe komen.
 
'Brexit betekent Brexit zoals (voormalig premier) Theresa May pleegde te zeggen. Maar Brexit betekent ook keuzes maken over onze toekomstige relatie. We hebben geen woorden nodig, maar garanties. Willen onze Britse vrienden staatshulp reguleren en hoge medische standaarden handhaven? Zo ja, waarom je er dan niet aan binden?', zo vroeg Michel zich af inzake de Europese wens voor een level playing field (gelijke concurrentiebedingen voor Europese en Britse bedrijven).
 
Ondertussen tikt de Brexit klok door ...
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/10/2020 - ...
 

          Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft