Supply chain dreigt weer in de soep te lopen door corona uitbraken in China

18/08/2021
 
Alhoewel de aantallen nog verwaarloosbaar klein zijn, kent China momenteel enkele nieuwe corona uitbraken. De Chinese regering voert een 'zero tolerance' beleid tegen corona. Waar een uitbraak wordt vastgesteld, gelden vanaf dan strenge maatregelen. Dit heeft ook zijn weerslag op de economie en dus de wereldwijde supply chain. Veel goederen voor de westerse markt komen nu eenmaal uit China.
 
Op 10 augustus bleek een havenarbeider in de haven van Ningbo besmet met corona. De betreffende terminal waar de man werkte is daarop gelijk gesloten. Het gevolg: momenteel liggen 50 schepen voor de haven van Ningbo te wachten totdat ze de haven aan kunnen doen om containers te laden dan wel te lossen. Rederijen hebben de vaarroute van hun schepen verlegd of vertraagd. In beide gevallen betekent dit dat goederen later op hun plaats van bestemming arriveren. Bij Maersk gaat het al om vijf schepen, bij Hapag-Lloyd om vier. CMA CGM laat zelfs minsten 14 schepen de haven van Ningbo mijden.
 
Volgens een woordvoerder van de haven functioneert Ningbo nu weer op 90% van zijn capaciteit. Maar voorlopig stuurt het schepen door naar andere Chinese havens. Voor Shanghai liggen nu 34 schepen te wachten, voor Xiamen 18. Wat de situatie nog ingewikkelder maakt, is dat er naast de coronaregels van de Chinese overheid soms ook extra maatregelen in de havens van kracht zijn die door de havens zelf zijn ingesteld.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 18/08/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft