Ook China mijdt Russische Noordelijke Zeeroute

25/08/2022
 
De Noordelijke Zeeroute, een route die voert langs het noordpoolgebied in Russische wateren, is ook deze zomer weer ijsvrij en goed bevaarbaar. Alleen zijn er behalve de Russische schepen geen schepen uit andere landen te bekennen. Zelfs de schepen van de Chinese staatsrederij COSCO mijden de vaarroute dit jaar.
 
Dat de grote Europese rederijen de vaarroute dit jaar compleet links laten liggen, is uiteraard het gevolg van de oorlog in Oekraïne en de aan Rusland opgelegde economische sancties. China doet echter niet mee aan die sancties. Toch heeft COSCO voor dit jaar geen doorvaarten via de Noordelijke Zeeroute aangekondigd. Dit is des te opmerkelijker aangezien COSCO wel gewoon handel drijft met de Russen. 
 
Mikhail Grigoriev, die geldt als een expert inzake de Russische Noordelijke Zeeroute, verklaart het wegblijven van de Chinezen als volgt: 'De Chinezen hebben de Noordelijke Zeeroute uitvoerig bestudeerd. Ze zien het als een alternatief, een van de verschillende zijderoutes, voor het geval zich op de zuidelijker routes conflicten voordoen.' Dat de Chinezen dit jaar overslaan, past dan weer in het plaatje dat 'onder rederijen en verladers het gevoel leeft dat transport via Russische wateren momenteel not done is'. 
 
China is direct en indirect bij vele Russische energieprojecten betrokken. Zo worden op Chinese werven diverse modules voor Russische LNG-tankers gebouwd. Dit is nu echter stopgezet. China beperkt dus wel degelijk de handelscontacten met Rusland, al is dat geen officieel beleid en gebeurt het alleen in bepaalde sectoren. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 25/08/2022 - ...
 

         Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft