China dreigt Taiwan weer eens met oorlog

29/01/2021
 
Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie verklaarde donderdag dat China niet zal aarzelen een oorlog tegen Taiwan te beginnen, mocht het land zich onafhankelijk van China verklaren. De uitspraak kwam na een bevestiging van de Amerikaanse president Joe Biden dat de VS ook onder zijn leiding achter Taiwan blijft staan.
 
Alhoewel door niet veel landen officieel erkend, is het eiland Taiwan al sinds 1949 de facto een onafhankelijke staat, gesticht door Chiang Kai-shek die met zijn troepen in dat jaar naar het eiland was gevlucht voor de communisten van Mao Zedong. Daarmee kwam een einde aan de Chinese Burgeroorlog die al in de jaren 20 was begonnen, maar in 1937 tijdelijk werd onderbroken na de Japanse inval in China.
 
Decennialang zijn er spanningen gebleven tussen China en Taiwan. De Taiwanezen gaan er prat op dat ze een democratisch bestuur hebben en goede contacten met veel democratische landen. Ook economisch gezien, speelt Taiwan globaal een belangrijke rol. China beschouwt Taiwan echter als een afvallige provincie en onderdeel van het Chinese vasteland. Het eiland is gelegen in de Straat van Taiwan die een verbinding vormt met het Chinese vasteland. China is militair zeer actief in de Straat van Taiwan en heeft ook deze week weer militaire vluchten uitgevoerd.
 
Het Amerikaanse Pentagon uitte gisteren zijn bezorgdheid over deze hernieuwde Chinese militaire activiteiten en oorlogsdreiging en zegt dat daar geen reden toe is. Het blijft achter Taiwan staan en houdt vast aan de Taiwan Relations Act die onder andere militaire steun belooft in het geval Taiwan zou worden aangevallen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 29/01/2021 - ...
 

   Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft