Chinese havens vrezen tweede economische klap na heropstarten bedrijvigheid

01/04/2020
 
De Chinese economie komt langzaam terug op gang nu de uitbraak van het coronavirus daar na maanden bijna voorbij lijkt. In de Chinese havens valt alweer de nodige bedrijvigheid waar te nemen. De Chinezen vrezen wel dat dit van korte duur zou kunnen zijn. Ze zijn bang voor een tweede economische terugval dit jaar door een instortende export, bericht Reuters.
 
Met de uitbraak van het coronavirus in Europa en de Verenigde Staten komt er vanuit die continenten minder vraag naar Chinese vrachten per schip. Ten tijde van de coronacrisis in China nam de Chinese export met 17,2% af. Economen en analisten gaan ervan uit dat de export van containers in de volgende maanden nog verder zal afnemen door de quarantainemaatregelen in Europa en de VS. Een krimp van 30% in het tweede kwartaal is daarbij niet uitgesloten.
 
De eerste tekenen zijn al zichtbaar. Het aantal containervaarten vanuit China naar de VS en Europa nam vorige week af en er vielen dalingen in de vrachttarieven te noteren: 3,1% op routes van China naar Europa en 2,2% op routes van China naar de westkust van de VS. De dalingen doen zich voor bij allerlei soorten goederen: staal, textiel, agricultuur. 
 
Ondertussen houden de diverse havens in China de boel draaiende in de hoop dat in de tweede helft van dit jaar de vraag weer aantrekt.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 01/04/2020 - ...