CIA heeft geen goed beeld van wat er in China gebeurt

11/11/2021
 
Waarschijnlijk volgende week spreken de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Chinese collega Xi Jinping elkaar virtueel. Tussen de twee landen zijn grote spanningen. De VS beschouwt de geopolitieke ambities van China als een steeds groter gevaar voor de wereldvrede. De Amerikanen zitten wel met het probleem dat ze eigenlijk helemaal niet goed weten wat zich aan de top van de communistische partij afspeelt en wat Xi concreet van plan is, schrijft Bloomberg in een lang artikel.
 
Tot 2011 had de CIA een redelijk goed beeld van de ontwikkelingen in China dankzij vele bronnen binnen en dichtbij de communistische partij. Maar sinds 2017 zijn die informatiebronnen door Xi letterlijk geƫlimineerd dan wel opgesloten. Daar komt bij dat Xi in feite als alleenheerser opereert, wat het moeilijker maakt in te schatten wat hem beweegt.
 
De Amerikanen zijn nu vooral bezorgd over de intenties van Xi richting Taiwan. Zou hij het werkelijk erop willen wagen het eiland met militair geweld weer bij China te voegen? Ook de groei van het Chinese kernwapenarsenaal baart de VS zorgen. Ondertussen probeert de CIA opnieuw vaste inlichtingengrond onder de voeten te krijgen in China of een van de buurlanden. Dat lijkt een langdurige kwestie te worden. Joe Biden zal dus zijn diplomatieke gaven moeten aanwenden in het gesprek met Xi om te achterhalen wat die laatste allemaal van plan is de komende tijd.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 11/11/2021 - ...