Benoeming Claire Fox tot lid Britse Hogerhuis wekt woede op in BosniŽ en Herzegovina

06/08/2020
 
De benoeming van de eurosceptische politica Claire Fox als lid van het Britse House of Lords is niet onopgemerkt voorbijgegaan in Bosnië en Herzegovina. Verschillende slachtoffers en getuigen van de Servische oorlogsmisdaden tijdens de Bosnië Oorlog in de jaren 90 (1992 - 1995) spreken hun afkeuring erover uit. Fox is dan ook geen geliefd figuur in Bosnië en Herzegovina.
 
De Bosnische aversie tegen Fox heeft te maken met twee artikelen van haar hand. Toen ze nog lid was van de Revolutionary Communist Party publiceerde ze in het partijblad Living Marxism een artikel waarin ze het bestaan van Servische concentratiekampen in de Bosnië Oorlog in twijfel trok. Volgens haar was de ITN reportage uit 1992 waarin verslag werd gedaan over de kampen in Trnopolje en Omarska fake. In 2007 schreef ze daarnaast dat de Serviërs gedurende de oorlog werden gedemoniseerd en dat Servië als een 'internationale paria was behandeld in plaats van dat het werd beschouwd als een lokale hoofdrolspeler in een smerige en bloedige oorlog'. Ook in Groot-Brittannië zelf zijn er afkeurende reacties op de benoeming van Fox vanwege haar ontkenning van de Servische genocide op Bosnische moslims.
 
Tegenwoordig is Fox lid van de Britse Brexit Party. Zij is nog steeds fel gekant tegen moslims en de multiculturele samenleving in het algemeen. Wikipedia vermeldt bovendien dat zij ook tegen het instituut House of Lords zelf is. Kortom: haar benoeming is via een wel heel vreemde gedachtekronkel bij de Britse premier Boris Johnson  tot stand gekomen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 06/08/2020 - ...
 

Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft