Dreigend tekort aan condooms kan 'verwoestende gevolgen' hebben

08/04/2020
 
De Maleisische onderneming Karex die 20% van de wereldwijde condoomproductie voor haar rekening neemt, zal naar verwachting van half maart tot half april 200 miljoen condooms minder hebben gemaakt. Oorzaak zijn de strikte maatregelen die de Maleisische overheid aan bedrijven heeft opgelegd om het coronavirus te bestrijden. Omdat zich ook elders in de wereld onderbrekingen in de productie en supply chain voordoen, dreigt er een groot tekort aan condooms en andere anticonceptie waarschuwt het Population Fund van de VN.
 
CEO Goh Miah Kiat van Karex zei tegen het Franse persbureau AFP dat 'de wereld zeker een condoomtekort tegemoet gaat'. Hij maakt zich vooral zorgen over de gevolgen die het tekort kan gaan hebben voor ontwikkelingslanden. Ook het Population Fund voorziet hier grote problemen, zoals ongewenste zwangerschappen en daardoor onveilig uitgevoerde abortussen.
 
De VN is een grote afnemer van condooms en andere anticonceptiemiddelen. Momenteel kan het maar aan 50 tot 60% van de normale benodigde hoeveelheid geraken. De VN probeert extra leveranciers te vinden om het tekort aan te vullen. Wellicht dat China daarbij van hulp kan zijn. Het Chinese HBM Productions heeft de productie weer opgestart. In normale tijden is het goed voor de productie van één miljard condooms per jaar. Voor de uitbraak van het coronavirus in China had de onderneming het voornemen haar productie te verdrievoudigen. Het hoopt dit alsnog te hebben verwezenlijkt tegen het einde van het jaar. Ook Mingbang Rubber Products in Shanghai zegt gereed te staan om meer condooms te produceren. Normaal maken condooms slechts 10% van hun assortiment uit. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 08/04/2020 - ...