Nieuw boek over Donald Trump schetst opnieuw geen vleiend beeld

04/10/2022
 
Vandaag verschijnt een nieuw boek over oud-president Donald Trump, Confidence Man. Journalist voor de New York Times Maggie Haberman raadpleegde interviews uit meer dan 200 bronnen, waaronder drie interviews met Trump zelf. Het beeld dat ze schetst van Trump is niet vleiend. Trump reageerde al door te zeggen dat 'het boek is opgehangen aan fake verhalen zonder enige fact checking'.
 
In het boek staan meerdere onthullingen. De BBC noemt de acht belangrijkste. Ik pik er daarvan drie uit. Ten eerste: Trump zou op het punt hebben gestaan zijn dochter Ivanka en haar echtgenoot Jared Kushner te ontslaan. Hij wilde dat wereldkundig maken via een tweet (what else?). Trump zijn Chief of Staff op dat moment, John Kelly, praatte hem dat idee uit zijn hoofd. Trump ontkent in alle toonaarden het verhaal.
 
Als tweede opmerkelijke onthulling, in het verlengde van de recente inval in zijn woning in Mar-a--Lago, kan genoemd worden dat Trump er een handje van had officiële documenten door het toilet in het Witte Huis te spoelen. Als laatste wil ik een quote aanhalen die Trump zou hebben geuit tegenover toenmalig Brits premier Theresa May. Het gaat mij hierbij niet om het weinig verfijnde taalgebruik. Wel om wat hij lijkt te suggereren, namelijk dat hij niet vierkant tegen abortus lijkt te zijn. Opmerkelijk voor een Republikein. De quote gaat als volgt: 'Some people are pro-life, some people are pro-choice. Imagine if some animals with tattoos raped your daughter and she got pregnant?'
 
Confidence Man, The making of Donald Trump and the breaking of America, is ook al in België en Nederland verkrijgbaar.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/10/2022 - ...