Conservatieve standpunten in de meerderheid op Twitter

13/10/2022
 
Afbeelding invoegen
 
Onderzoekers in de VS en Italiƫ hebben gekeken welke politieke stroming op Twitter het sterkst is vertegenwoordigd wanneer het om nieuws gaat. Uit hun onderzoek blijkt dat de conservatieve stroming meer Tweets genereert dan de liberale. Hoe dat komt, daar moet nog verder onderzoek naar worden gedaan.
 
Het onderzoeksteam bestudeerde specifiek de oorsprong in denken van tweets die op Twitter werden geplaatst tijdens de onlusten in de VS na de moord op George Floyd, zomer 2020. De Black Lives Matter beweging hield toen demonstraties en was ook actief op Twitter. Alhoewel hun eisen voor een justitiƫle hervorming een liberaal thema is, waren de tweets met een conservatieve nieuws insteek toch in de meerderheid.
 
De onderzoekers bekeken de gegevens van 1,3 miljoen tweets die allemaal een link naar een nieuwsbron hadden. De meeste links leidden naar een nieuwsbron met een conservatieve inslag. Dit terwijl de heersende opinie is dat het merendeel van de Twitter gebruikers een meer liberale denkwijze erop nahouden.
 
Hoe het grotere aandeel van conservatieve nieuwsopvattingen op Twitter en andere sociale media te verklaren, is de volgende stap in het onderzoek. De onderzoekers vermoeden een verband tussen algoritmes en retweets.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 13/10/2022 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft