Roemeense haven Constanta kan Oekra´ense goederenstroom niet aan

11/07/2022
 
Vanaf dag één dat de oorlog in Oekraïne begon, verklaarde de Roemeense haven Constanta zich bereid als hub te dienen voor Oekraïense goederen die niet meer in of uit het land kunnen door de Russische blokkades. Maar Constanta kreeg sindsdien zoveel containers voor Oekraïne te verwerken dat het zelf boven de maximumcapaciteit zit. 
 
Drie weken geleden had de containerterminal van Constanta een bezettingsgraad van 103%. Sommige containers wachtten al sinds eind februari op verdere transport. Door alle Oekraïense containers die moeten worden afgehandeld, zien Roemeense expediteurs met lede ogen aan dat hun eigen goederen geen weg vinden naar de buitenlandse afzetmarkten.
 
Een van de redenen dat de haven van Constanta de goederenstromen niet snel genoeg kan verwerken, is dat er onvoldoende spoorcapaciteit in de haven is voor de containers.  De Roemeense regering onderkent dat probleem en ziet de oplossing tweeledig: vaart maken met een eigen nationaal plan om de spoorcapaciteit te vergroten en Europese financiële steun om dat te realiseren. Die Europese financiële steun is wel een langetermijntraject. Een ander probleem dat speelt, betreft de onderbezetting van het douanepersoneel en de uitrusting waarmee de douaniers moeten werken.
 
Om de huidige capaciteitsproblemen het hoofd te bieden, hebben de havenautoriteiten nu een extra tarief ingevoerd dat afhangt van de beschikbare capaciteit. Dit lijkt vooralsnog effect te hebben.
 
Bovenstaand is een korte samenvatting van een uitgebreid artikel op de Roemeense nieuwssite Bursa. Dat artikel is de weerslag van een debat tussen betrokken partijen op donderdag 7 juli in Boekarest.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 11/07/2022 - ...