Waar laten we het corona afval?

24/02/2021
 
Sinds 2020 is er een nieuwe afvalstroom bijgekomen: gebruikte mondmaskers, beschermingsmiddelen en ander corona gerelateerd afval uit ziekenhuizen. Hoe ruim je die gigantische afvalberg milieuvriendelijk op? Jakob Huisman van Suez Nederland legt het uit aan Transport en Logistiek Nederland.
 
Normaal gebruikt Suez grote vaten om het ziekenhuisafval in te zamelen. Daar ontstond tijdens de eerste coronagolf in 2020 ineens een tekort aan. Na goedkeuring van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat mocht Suez ook zeer dikke plastic zakken gebruiken. Het ministerie moest daarnaast wel een extra ontheffing geven op de regels over het vervoer van gevaarlijke stoffen. Ziekenhuisafval wordt normaal verbrand in een speciale verbrander. Ook die capaciteit bleek ineens onvoldoende. Ook nu werkte het ministerie mee en kwam er een ontheffing op een extra verbrander voor droog corona afval. De tweede coronagolf van eind 2020 zorgde voor een nog grotere afvalberg. Dankzij tijdelijke ontheffingen kon Suez toen het ziekenhuisafval verbranden met ander afval. Bovendien kon het afval eerst tijdelijk worden opgeslagen.
 
De corona afvalstroom zal ook in 2021 blijven aanhouden en daar komt dit jaar het vaccinatieafval bij. Huisman is ervan overtuigd dat Suez ook nu in staat zal zijn de afvalberg uiteindelijk op een verantwoorde manier te verwerken.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 24/02/2021 - ...
 

  Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft