Tweede coronagolf in landen op de Balkan

04/08/2020
 
Ook in de landen op de Balkan is de laatste weken een forse stijging van het aantal coronabesmettingen waar te nemen. Het gehele gebied heeft dan ook code rood. In sommige landen staat ondertussen de gezondheidszorg onder druk.
 
Vooral in Montenegro, Bosnië en Herzegovina, Kosovo is de situatie kritiek. Verpleegkundigen kwamen op maandag in de Kosovaarse hoofdstad Pristina de straat op om te demonstreren voor meer loon. Zij eisen 36 euro per dag tegen de nu 18 euro per dag (!) die ze verdienen. De Kosovaarse premier Avdulah Hoti, die afgelopen weekend zelf ook positief testte op het coronavirus, sprak zijn sympathie uit voor de demonstrerende verpleegkundigen en hun moeilijke situatie. 
 
Alle betrokken landen op de Balkan proberen de stijging van het nieuwe aantal besmettingen in te dammen met maatregelen: geen grote samenscholingen, sluiting van scholen, mondmaskerplicht. Ook voor de Balkan geldt dat er geen coördinatie is tussen buurlanden onderling wat de genomen maatregelen betreft. Ieder doet zijn eigen ding. Lichtpuntje is Roemenië waar na 12 dagen van opeenvolgende dagrecords aan dagelijkse nieuwe besmettingen, tot meer dan 1.300 vore week, het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen nu weer tot onder de 1.000 is gedaald. 
 
Op de site BalkanInsight vind je een uitgebreid overzicht van de huidige situatie in alle betrokken Balkanlanden en een vergelijking hoe ze het doen tegenover de EU-lidstaten.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/08/2020 - ...
 

Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft