Daklozen in Rome hebben het zwaarder door corona

09/03/2021
 
Het is een verhaal dat zich in vele grote steden over de hele wereld afspeelt. Daklozen die zich toch al aan de onderkant van de samenleving bevinden, hebben het al een jaar extra zwaar vanwege de coronacrisis. In de New York Times een verhaal over daklozen in Rome.
 
Hoeveel daklozen Rome normaliter telt, weet eigenlijk niemand. Caritas, een katholieke hulporganisatie, schat hun aantal op 7.700. Sommige sociaal werkers zeggen dat het minstens het dubbele is. Het gemeentebestuur noemt die aantallen zwaar overtrokken en houdt het op zo'n 3.000. Veel daklozen werken in de informele economie, wat maakt dat ze nergens geregistreerd staan en dus ook formeel niet bekend zijn. Hoe dan ook hebben organisaties die onderdak voor de nacht en voedsel aan de daklozen verstrekken moeite om hun werk nog goed te doen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel minder plaatsen in de opvangcentra beschikbaar door de social distancing regel. Ook de soepkeukens moesten dicht door de maatregelen. Verwonderlijk genoeg lijkt het aantal besmettingen onder de daklozen laag. 
 
Het merendeel van de daklozen in Rome is man. De vrouwelijke daklozen vonden tot voor kort wel onderdak, maar ook voor hen wordt dat moeilijker. Hun aantal neemt toe doordat de veelal buitenlandse vrouwen geen werk meer kunnen vinden en nergens op kunnen terugvallen. Het aantal daklozen met de Italiaanse nationaliteit neemt eveneens toe. Al met al is het aantal daklozen in Rome flink toegenomen door de coronacrisis.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 09/03/2021 - ...