Dachten we het ergste met corona te hebben gehad, is daar de griep weer

17/01/2022
 
Tot nu toe lijkt de omikronvariant van het coronavirus voor minder problemen te zorgen in de ziekenhuizen, ondanks een grotere besmettelijkheid. Goed nieuws, maar de ziekenhuizen kunnen nog niet rustig ademhalen. Er zullen dit jaar veel meer griepgevallen zijn dan vorig jaar en het huidige griepvaccin lijkt niet zo effectief. 
 
Dit zegt het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). In de laatste week van december lagen in Europese ziekenhuizen gemiddeld 43 patiënten op de ic met een gewone griep. Is dat veel? Voorlopig niet. In pre-corona tijden bedroeg het gemiddelde aantal grieppatiënten op de Europese ic's meer dan 400. Echter, in 2021 was er zowat helemaal geen griepgolf in Europa en lag gemiddeld één persoon op de ic met gewone griep.
 
De huidige griepgolf is van het H3-type en dat is het krachtigste griepvirus dat kan rond circuleren. Het jaarlijkse griepvaccin lijkt daar minder effectief tegen, alhoewel het aantal griepgevallen nog moet stijgen om dat met zekerheid vast te stellen. Feit is wel dat in bijvoorbeeld Frankrijk momenteel drie regio's, waaronder Parijs, een griepgolf noteren met voorlopig 72 ernstige griepgevallen die resulteerden in zes doden.
 
De ECDC waarschuwt daarom de EU-lidstaten de coronamaatregelen niet te snel los te laten in de lente. Anders bestaat de kans dat het griepvirus tot ver in de zomer aanwezig blijft.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/01/2022 - ...