'Nieuw-Zeeland heeft verspreiding van het coronavirus gestopt'

27/04/2020
 
Volgens de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is haar land erin geslaagd de verspreiding van het coronavirus zodanig in te perken dat het in feite zo goed als niet meer circuleert onder de bevolking. Het land heeft dat bewerkstelligd dankzij een zeer strenge lockdown die vanaf dinsdag 28 april een klein beetje wordt versoepeld.
 
De laatste dagen ligt het aantal nieuwe besmettingen in Nieuw-Zeeland steeds onder de tien. In totaal zijn er 1.500 bevestigde besmettingen geregistreerd en zijn 19 mensen aan het virus overleden. Deze zeer lage aantallen komen door een rigide lockdown die gelijk vanaf het begin van de uitbraak is ingevoerd. Het land sloot de grens, iedereen moest verplicht binnenblijven. Contacten tussen inwoners, anders dan binnen het gezin, werden verboden. De ondernemingen gingen op slot en er volgde een regime van veel testen en contact tracing. Dit alles maakte volgens premier Ardern dat er momenteel geen wijdverspreide, ontraceerbare verspreiding van het virus meer is in Nieuw-Zeeland. 'Die strijd hebben we gewonnen', aldus Ardern. Had Nieuw-Zeeland die maatregelen niet zo vroeg genomen, had het aantal besmettingen op meer dan 1.000 per dag kunnen liggen, zei Adern ook nog.
 
Vanaf dinsdag 28 april mogen de Nieuw-Zeelandse ondernemingen hun activiteiten weer opstarten. Restaurants kunnen vanaf morgen een takeaway service aan hun klanten bieden. Voor de rest verandert er echter nog niets. De grens blijft gesloten, mensen moeten in hun 'kleine bubbel' blijven en als ze toch buiten moeten zijn twee meter afstand houden. Shoppingcentra blijven gesloten, net als scholen.
 
Nieuw-Zeeland ligt in het zuidwesten van de Grote Oceaan en telt iets meer dan vier miljoen inwoners (volkstelling 2006). Het land bestaat uit twee grote eilanden (Noordereiland en Zuidereiland) en een aantal kleinere eilanden (Bron: Wikipedia).
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/04/2020 - ...
 
    Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft