Oproep internationale advocaten strafhoven oorlogsmisdaden 'Laat oudere gedetineerden vrij'

28/03/2020
 
Advocaten aangesloten bij de  Association of Defence Counsel Practising Before the International Courts and Tribunals hebben er bij het Mechanism for International Criminal Tribunals, dat onder andere de strafzaken behandelt inzake de Balkanoorlogen van de jaren 90, op aangedrongen oudere veroordeelden vrij te laten om ze zo niet het risico te laten lopen met het coronavirus  besmet te raken.
 
Volgens de advocaten is de voorzitter van het Mechanism bevoegd vroegtijdige of tijdelijke vrijlating te verlenen aan veroordeelden van het JoegoslaviĆ« Tribunaal, het Kosovo Tribunaal en het Rwanda Tribunaal. 'Alle veroordeelden in Den Haag en Benin zijn ouderen die kwetsbaar zijn voor het virus. Wanneer zij in gevangenschap besmet raken met COVID-19 staat hun leven op het spel', aldus de advocaten.  Zij verwijzen naar een soortgelijke oproep door de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Michelle Barnier.
 
Voor wat de veroordeelden vanwege de Balkanoorlogen betreft, gaat het onder andere om Radovan Karadzic die een levenslange gevangenisstraf uitzit wegens genocide en andere oorlogsmisdaden. De voorbereiding van het hoger beroep in de zaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic dat deze maand had moeten beginnen, is uitgesteld vanwege zijn zwakke gezondheid.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 28/03/2020 - ---