Thuiswerk door lockdowns leidt tot langere werkdagen

04/08/2020
 
Onderzoekers van de Harvard Business School en New York University deden een wereldwijd onderzoek naar de gevolgen van de coronapandemie op ons werkritme. Het blijkt dat we door de lockdowns en het gedwongen thuiswerken gemiddeld 48,5 minuten meer werken, meer vergaderen en vooral een pak meer e-mails versturen. 
 
De onderzoekers vergeleken het werkgedrag van werknemers van meer dan 21.000 bedrijven in de VS, Europa en het Midden-Oosten gedurende acht weken voor een lockdown in een bepaalde plaats en acht weken nadat de lockdown weer was opgeheven. In de tweede periode bleken we dus bijna 50 minuten langer te werken per dag, 13% meer te vergaderen en 1,4 keer meer e-mails te sturen dan anders (gemiddeld). Het is niet gezegd dat dit overal zo blijft. In Los Angeles en Chicago ligt het aantal gewerkte uren per dag weer op het niveau van voor de lockdown. Maar in bijvoorbeeld New York en het grootste deel van Europa werken we nog steeds langer door dan voor de lockdowns.
 
Opvallend is verder ook dat we op de meest vreemde uren aan het werk zijn. Respondenten die aan het onderzoek deelnamen, wijten dit aan het moeten zorgen voor de kinderen die ook thuis zaten, het in zijn algemeen vervagen van grenzen tussen werk en thuis en stress vanwege de economische situatie.
 
De onderzoekers verwachten niet dat de werksituatie zoals die was voor de uitbraak van de pandemie ooit weer volledig terugkeert. Verder onderzoek is nodig om die verwachting met wetenschappelijk bewijs te staven.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/08/2020 - ...