Vlaanderen begint voorbereiding opbouw zorgschakelcentra

30/03/2020
 
De Vlaamse regering heeft de gouverneurs van de provincies opdracht gegeven de opbouw van zorgschakelcentra voor te bereiden, schrijft minister van Volksgezondheid (en meer) Wouter Beke op zijn site. De zorgschakelcentra moeten de ziekenhuizen gaan ontlasten, wanneer er op hun afdelingen geen plek meer is voor nieuwe coronapatiënten. 
 
De gouverneurs, lokale besturen en zorgverleners op het terrein hebben een draaiboek ontvangen van Zorg en Gezondheid waarmee ze die zorgschakelcentra snel kunnen realiseren. Er kunnen er maximaal 30 worden opgericht in heel Vlaanderen, afhankelijk van de nood. Elk zorgschakelcentrum is goed voor 30 extra bedden. Deze capaciteit moet kunnen worden verhoogd tot 50 bedden. 
 
In een zorgschakelcentrum komen coronapatiënten te liggen, en andere patiënten, die medisch gezien het ziekenhuis al kunnen verlaten, maar om dikwijls sociale redenen niet naar huis kunnen. Ook coronapatiënten die nog herstellend zijn, maar wel al voldoende aangesterkt, zouden er terecht moeten kunnen. 
 
Tot nu toe is er in Vlaamse ziekenhuizen nog capaciteit. Volgens de cijfers van zondag 29 maart liggen momenteel in heel België 4.138 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 867 op intensieve zorgen. Deze week wordt de piek van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen verwacht. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 30/03/2020 - ...