Veel Belgen die uit risicogebieden terugkeren laten zich niet testen

19/08/2020
 
Veel Belgen die terugkeren van vakantie uit een risicogebied (code oranje of rood) laten zich niet testen op het coronavirus. Dat is nochtans wel verplicht voor degenen die uit een rode hotspot terugkeren.
 
Volgens De Tijd laat maar de helft van de teruggekeerde vakantiegangers zich testen, al zijn er wel landelijk grote verschillen. Van de Vlamingen laat ongeveer tweederde zich testen, bij de Walen ligt het percentage op boven de 50%. De Brusselaars (stad Brussel) zijn de grote dissonanten. Slechts een op de drie laat zich testen. Gemiddeld betekent dit dat een op de twee Belgen zich laat testen. 
 
Om het percentage testen onder vakantiegangers omhoog te krijgen, kunnen de regio's voortaan een verplichte test en quarantaine opleggen aan iedereen die uit een coronahotspot terugkeert. Wie zich niet daaraan houdt, riskeert een boete variĆ«rend van 208 tot 4.000 euro of een celstraf van maximaal een halfjaar. Het benaderen van onwillige toeristen moet gebeuren door de contact tracers. 
 
Overigens blijken onder de vakantiegangers die zich wel lieten testen maar relatief weinig besmette personen te zijn. Tot nu toe droeg slechts 1,5% het virus bij zich. Wie uit een gebied met code oranje terugkeert, wordt dringend geadviseerd in thuisisolatie te gaan. Dit is echter niet verplicht. Iedereen die langer dan 48 uur in het buitenland is geweest, moet verplicht voor aankomst in Belgiƫ een Passenger Locator Form invullen, een online formulier waarop je noteert waar je bent geweest, hoe lang, met hoeveel mensen en met welk doel.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 19/08/2020 - ...
 

  Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft