Wereldeconomie zal nog maanden last blijven houden van coronavirus

12/02/2020
 
Terwijl de WHO gisteren bekendmaakte dat een vaccin tegen het Chinese coronavirus nog niet voor vandaag of morgen is en het dodental blijft oplopen, beginnen steeds meer organisaties in het bedrijfsleven zich te buigen over de economische gevolgen. MKB-Nederland en VNO-NCW waarschuwen dat de wereldeconomie en dus ook de Nederlandse economie er nog maanden last van zal houden. Zelfs als de verspreiding vandaag tot stilstand wordt gebracht.
 
De problemen gaan zich vooral voordoen in de transport en de productie. Nu al stapelen de volle containers zich op in de Chinese havens. Er is geen mankracht om ze te lossen doordat werknemers niet mogen werken of omdat er geen vergunningen zijn om de containers verder te vervoeren. In de luchtvracht zijn capaciteitstekorten doordat vluchten van en naar China zijn geschrapt. In het zeetransport neemt een eerste rederij geen boekingen meer aan voor vaarten op de lijn Rotterdam-China in de maand maart. De verwachting is dat andere rederijen volgen. 
 
FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, heeft een meldpunt geopend waar ondernemers met hun vragen inzake het coronavirus terechtkunnen. MKB-Nederland en VNO-NCW publiceren op hun respectievelijke sites een lijst van alle organisaties en instanties waar ondernemers met vragen zich kunnen informeren.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 12/02/2020 - ...