Coronavirus is over piek heen in Europa, zorgen over exitstrategieŽn

05/05/2020
 
De piek van de uitbraak van het coronavirus ligt achter ons in Europa. Dat zei het hoofd van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), Andrea Ammon, maandag in een zitting van het Europees Parlement. Zij maakt zich zorgen over de verschillende exitstrategieën die de EU-landen ontwikkelen.
 
In de meeste EU-lidstaten lijkt het virus op zijn retour. Duitsland, Spanje, Italië, Nederland, België Frankrijk. Ze laten alle dalende cijfers zien de afgelopen dagen. Het aantal nieuwe besmettingen in Polen, Roemenië, Zweden en het VK lijkt te stabiliseren, aldus Ammon. Van alle EU-lidstaten noteren Bulgarije en Slowakije al sinds het begin van de uitbraak de laagste cijfers. 
 
Het ECDC, de instelling die infectieziekten binnen de EU moet bestrijden, gaf volgens Ammon reeds op 9 en 17 januari de eerste waarschuwingen en risicoanalyses voor het virus na de uitbraak in China. Of de reactie van de afzonderlijke Europese regeringen de juiste was, valt niet af te leiden aan het aantal doden in een land, waarschuwde Ammon. 'We hebben niet veel vertrouwen in de verzamelde sterftecijfers, omdat ze onvolledig zijn. Er zullen veel mensen zijn gestorven zonder dat ze getest zijn geweest.' Het aantal geteste personen op het virus binnen de EU lag op 4 mei op 1.164.912.
 
Ammon maakt zich nu vooral zorgen over de exitstrategieën van de Europese landen die uit de lockdown komen. Zij vertrouwen te veel op het dragen van een mondmasker als preventiemiddel tegen het opnieuw de kop opsteken van het virus. 'Er is niet veel bewijs dat het dragen van een mondmasker het risico op infectie vermindert. Het kan zeker niet als enige maatregel worden gebruikt. Social distancing, handen wassen en contacten vermijden, blijven de belangrijkste regels.'
 
Copyright tekst: Johan Peters, 05/05/2020 - ...
 
      Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft