Nog veel onduidelijk over impact coronavirus op ons brein

20/04/2020
 
Uit verschillende werelddelen komen berichten over coronapatiënten die niet alleen problemen hebben aan hun longen, maar ook neurologische problemen vertonen zoals verwarring, desoriëntatie en geheugenverlies. Hoe en in welke mate het coronavirus hiervoor verantwoordelijk is, is nog niet helemaal duidelijk meldt het Bulgaarse nieuwsmedium Novinite dat verschillende wetenschappelijke bronnen doornam. 
 
Er zijn twee manieren waarop het virus de hersenen kan binnendringen en aantasten, direct en indirect. Direct zou kunnen via de neus die in verbinding staat met de hersenen. Veel coronapatiënten raken hun reukzin kwijt, maar er is slechts één geval in Japan bekend waarbij dit ook gepaard ging met neurologische problemen. Wetenschappers kijken daarom vooral naar de indirecte mogelijkheid. Het immuunsysteem produceert hierbij een overreactie op het virus, een zogenaamde cytokinestorm. Deze overreactie resulteert vervolgens weer in een ontsteking in de hersenen. 
 
Direct of indirect, de neurologische gevolgen van een besmetting met het coronavirus kunnen fors zijn. Behalve verwarring en geheugenverlies zijn ook al beroertes gemeld. Het is verder onbekend in hoeverre de hersenschade blijvend gaat zijn. Het lijkt erop dat dit langer duurt dan bij bijvoorbeeld een hartaanval. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 20/04/2020 - ...
 
Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft