Kim Jong-un: 'Noord-Korea heeft geen coronavirus'

03/07/2020
 
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un blijkt nog steeds springlevend. Het staatsagentschap KCNA meldde donderdag dat hij die dag een vergadering van het Politbureau heeft voorgezeten en daarin de lofzang hield over de Noord-Koreaanse aanpak van het coronavirus. 'Er zijn geen coronagevallen in Noord-Korea en ook niet geweest', aldus Kim.
 
Of dat werkelijk zo is, valt in het van oudsher gesloten land niet na te gaan. De grenzen met China en Zuid-Korea gingen wel al op 30 januari potdicht. Volgens het Internationale Rode Kruis dat in de grensstreek werkzaam is, waren er in het land enkele onbevestigde meldingen van coronabesmettingen. De WHO heeft weet van 922 op het virus geteste Noord-Koreanen die allemaal negatief zouden hebben getest.
 
Sinds 30 januari is het land nog meer van de buitenwereld afgesloten dan voorheen. Er komen geen goederen meer de grens over, wat maakt dat het straatarme land een nog groter gebrek aan basale levensmiddelen moet hebben. De scholen zijn ondertussen weer open, maar veel meer versoepelingen lijkt Kim nog niet te willen doorvoeren. Kim pleitte tijdens de vergadering van het Politbureau voor 'maximale alertheid zonder te verslappen. Een haastige versoepeling van de maatregelen zal eindigen in een onvoorstelbare en onomkeerbare crisis', aldus KCNA.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 03/07/2020 - ...
 

          Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft