Coronavirus blijft heel 2020 het sociale leven in België vergallen

07/04/2020
 
De federale regering heeft maandag 6 april een expertengroep ingesteld die moet nadenken over hoe België op een veilige manier het normale leven weer kan heropstarten nadat de piek in het aantal coronagevallen achter ons ligt. Het lijkt er echter steeds meer op dat het normale leven van voor de coronacrisis niet meer terugkeert in 2020. 
 
Voorzitter van die expertengroep is prof. dr. Erika Vlieghe, diensthoofd algemene inwendige geneeskunde, infectieziekten en tropische geneeskunde bij het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (daarvan is ook de foto gehaald). Zij gaf gisteren in De afspraak op Canvas aan dat vanaf begin mei heel langzaamaan bepaalde maatregelen kunnen worden teruggedraaid, als de positieve trend van het aantal coronagevallen zich blijft doorzetten. Volgens haar hebben de experten die nu in de expertengroep zitting hebben genomen (virologen, economen, psychologen) daar de afgelopen weken ook al over nagedacht. De expertengroep begint dus niet met een blanco pagina. Hoe dan ook gaan we niet in één keer terug naar onze normale dagelijkse routine, waarschuwde ze. 'Dat zou epidemiologische zelfmoord zijn.' Het virus is natuurlijk begin mei niet ineens uit België verdwenen.
 
Het is uiteindelijk de federale regering die moet beslissen hoe snel de nu geldende maatregelen kunnen worden afgebouwd. Premier Sofie Wilmès zei afgelopen weekend in een videoboodschap al dat dit gradueel zal gebeuren. Stap voor stap dus. Het ligt voor de hand dat de economische bedrijvigheid als eerste op gang moet komen. Bedrijven en winkels zullen weer open gaan. Scholen staan ook hoog op de lijst, al was het maar omdat kinderen naar verhouding niet echt veel last van het virus blijken te hebben. 
 
Sport, recreatie en reizen is een ander verhaal. Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem zei op maandag dat het zeer waarschijnlijk is dat festivals als Rock Werchter en Tomorrowland dit jaar niet zullen kunnen plaatsvinden. Ze staan voor juli gepland. De bijna beëindigde voetbalcompetities van het seizoen 2019-2020 worden niet meer afgemaakt. Horeca open? Dan krijg je al snel groepsvorming. Daar zal toch een manier moeten worden gevonden om social distancing te blijven toepassen. Wanneer de grenzen met Frankrijk en Nederland opnieuw opengaan en Brussels Airlines weer gaat vliegen, is allemaal nog onbekend. Brussels Airlines heeft op maandag alle vluchten tot minstens 15 mei geschrapt.
 
Hoe zal de situatie eruit zien na de zomer van 2020? Volgens Marc Sabbe, professor Urgentiegeneeskunde in het UZ Leuven, hoeven we ons daar niet al te veel illusies over te maken. In een interview in De Tijd stelt hij: 'Bovendien is de kans groot dat we in het najaar, als het weer slechter wordt en we allemaal weer dichter bij elkaar kruipen, opnieuw naar een piek evolueren, waardoor opnieuw strengere maatregelen nodig zijn. We horen het niet graag, maar zolang er geen vaccin is - en dat zit er voor dit jaar niet in - wordt de terugkeer naar het gewone leven eerder iets waarvan we dromen dan de realiteit.'
 
Kortom: We mogen ons verheugen op een iets meer normale situatie na Pasen. Misschien al na 19 april, anders waarschijnlijk vanaf begin/half mei. Zorgeloos de rest van het jaar uitzingen, zit er echter niet in. Het coronavirus zal dit jaar blijven vergallen. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 07/04/2020 - ...