Verenigd Koninkrijk heeft hoogste aantal coronadoden ter wereld

28/05/2020
 
Het Verenigd Koninkrijk heeft het hoogste dodental ter wereld door het coronavirus met 891 doden per 1 miljoen inwoners. In Europa staat het daarmee dus boven Belgiƫ, dat lange tijd werd beschouwd als land met de meeste coronadoden per 1.000.000 inwoners. Oorzaak is de gigantische oversterfte in de maanden maart en april. Statistisch gezien, moet het VK alleen de Verenigde Staten voor zich laten wat het aantal coronadoden betreft. Dat heeft te maken met het inwoneraantal.
 
De Financial Times komt tot deze conclusie na bestudering van oversterfte cijfers uit diverse landen waarvan zeker is dat de statistieken betrouwbaar en vergelijkbaar genoeg zijn om goede vergelijkingen te maken. Het moment dat een land in lockdown ging; blijkt uit de gegevens van de FT beslissend voor het totale oversterfte cijfer in een land. Zo kennen Duitsland en Noorwegen, landen die veel sneller overgingen tot een lockdown, een veel lagere oversterfte.
 
De Britse regering wil nog geen conclusies trekken. Jonathan Ashworth, de schaduw staatssecretaris voor Volksgezondheid van Labour, doet dat wel. 'Het VK was te laat met de lockdown, testte niet genoeg en was te langzaam in het beschermen van de bewoners in de verpleeghuizen.' Wat verder opvalt, is dat de Britse oversterfte zich in het hele land voordoet, met het hoogste aantal doden in Londen. Ter vergelijking: in Italiƫ concentreerde de coronapandemie zich in de regio Lombardijen en in Frankrijk rond Parijs en Mulhouse.
 
Het 'goede nieuws' is dat de oversterfte in het VK wel sterk is gedaald sinds half april. Vergeleken met historische gegevens in een zelfde periode heeft Peru nu de hoogste oversterfte ter wereld. Dat heeft te maken met een tekort aan ziekenhuisbedden en een uitbraak van dengue koorts gelijktijdig met het coronavirus.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 28/05/2020 - ...
 

         Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft