Moeten we al spreken van een pandemie inzake het coronavirus?

24/02/2020
 
Het coronavirus blijft zich verspreiden. Nu ook razendsnel buiten China/Azië. Moeten we al spreken van een pandemie? De bekende Vlaamse viroloog Marc Van Ranst had gisteren geen twijfel erover bij de VRT: 'Dit voldoet aan alle voorwaarden om het een pandemie te noemen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat dat ook wel doen binnenkort.'
 
Voor alle duidelijkheid: officieel is er dus nog geen sprake van een pandemie, ook al is aan alle voorwaarden voldaan volgens Van Ranst. Het virus verspreidt zich van mens tot mens en het komt in veel landen voor waarbij er niet altijd een link is met China, het land waar de uitbraak begon. Van Ranst raakt er echter niet van in paniek. Hij ziet meer gevaar in de echte griep die 'echte zieken en doden maakt'.
 
Paniek
Toch lijkt de paniek wereldwijd steeds meer toe te slaan. Ook in Italië is er nu een serieuze uitbraak met al vier dodelijke slachtoffers en het op slot doen van hele steden. De Italiaanse slachtoffers waren tot nu toe ook allemaal ouderen. Het treinverkeer tussen Italië en Oostenrijk werd gisteravond stilgelegd, nadat in een trein sprake was van twee mensen die symptomen van het coronavirus vertoonden. Het bleek loos alarm.
 
Valt het tij nog te keren? Het hoofd van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft gewaarschuwd dat het steeds moeilijker wordt de uitbraak in bedwang te houden. Een vaccin is niet in zicht. Wetenschappers hopen nu vooral dat de winter snel voorbij zal zijn en dat het virus dan vanzelf zal verdwijnen door de hogere temperaturen. Gezien het huidige kwakkelweer in België en Nederland zouden we in de Lage Landen voorlopig beter op onze hoede blijven.
 
Copyright tekst: Johan Peters,  24/02/2020 - ...