Winsten scheepvaart onder druk door coronavirus

10/02/2020
 
 
De internationale scheepvaart heeft financieel steeds meer te lijden onder het coronavirus. Vooral ook het goederenvervoer per schip. Vrachttarieven dalen en het uitrusten van schepen met een zogenaamde scrubber loopt vertraging op, wat reders op hogere kosten jaagt.
 
Het aanbod aan vracht dat per container- of bulkschip van en naar China moet worden vervoerd, is dramatisch afgenomen sinds de uitbraak van het coronavirus in hevigheid is toegenomen. Rederijen moeten nu toeleggen op zulke transporten. Wat meer vervelend is, is dat het in China laten uitrusten van schepen met een scrubber ook is stil komen te vallen. Een scrubber is een apparaat dat uitgestoten schadelijke gassen uit de scheepsmotoren filtert. Op die manier kunnen de schepen blijven varen op de gebruikelijke brandstof. Zonder een scrubber stoot een schip te veel schadelijke stoffen uit, vooral zwavel oxides, en zou het moeten overschakelen op alternatieve, veel duurdere, brandstof. Een schip dat is uitgerust met een scrubber verdient per dag 15.000 dollar meer dan een schip zonder scrubber.
 
De vraag naar schrubbers is flink toegenomen sinds per 1 januari dit jaar reders verplicht zijn de uitstoot van zwavel oxides te beperken. Sommige reders waren zo slim om vorig jaar al scrubbers te laten installeren. Degenen die het dit jaar hadden gepland, zien zich nu geconfronteerd met een oplopende wachttijd in China door het coronavirus.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 10/02/2020 - ...