'Europese steden moeten niet terugkeren naar pre-corona situatie'

27/05/2020
 
In een opiniestuk op de site Euractiv pleit de burgemeester van Florence, Dario Nardella, ervoor dat de Europese steden een koerswijziging inzetten in het post-corona tijdperk. Het welzijn van de inwoners moet voortaan op 1 staan, boven de economie.
 
Florence is een van de Italiaanse steden die zwaar getroffen zijn geweest door de coronacrisis. Ook financieel. Alleen al aan toeristenbelasting liep de stad tot nu toe 200 miljoen euro mis. Tegelijkertijd moest de stad meer geld uittrekken voor de armen en gezinnen die in de financiële problemen zijn geraakt door de coronacrisis. De financiële steun die de Italiaanse steden van de regering krijgen, is ontoereikend, zegt Nardella. Hij vreest dat er een moment komt waarop de steden niet meer alle reguliere diensten kunnen aanbieden. Hij weet wel wat hij dan zou doen: 'In dat geval gaat de openbare verlichting uit. Liever dat dan dat ik bezuinig op hulp aan de ouderen, mensen met een beperking of gezinnen in nood.'
 
Nardella is echter ook optimistisch. Hij ziet kansen om Florence, en andere Europese steden, te herinrichten en ze zo terug te geven aan de burgers. Het autoverkeer in de stad zou bijvoorbeeld substantieel moeten worden teruggebracht. Dat is veiliger voor voetgangers en fietsers en ook nog eens goed met het oog op de klimaatdoelstellingen. Toerisme is een ander punt dat Nardella wil zien veranderen. 'Weg met het massatoerisme, gaan voor kwaliteit en laat vooral de Italianen zelf hun steden (opnieuw) leren kennen.' Ten slotte is Nardella ook gecharmeerd van het Amsterdamse 'donutmodel' dat de behoeften en het welzijn van de Amsterdammers op de eerste plaats stelt, boven economische paradigma's.
 
Hoe dan ook kunnen de Europese steden nu niet zonder nationale en Europese gelden. Anders zullen zij de coronacrisis niet overleven, schrijft Nardella. Aan de andere kant hebben de Europese steden ook veel te bieden en kunnen zij door hun samenwerking werken aan een duurzaam herstel.
 
Dario Nardella is behalve burgemeester van Florence ook vicevoorzitter van Eurocities, een netwerk van de belangrijkste Europese steden.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/05/2020 - ...
 

       Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft